1-) UV ÇEŞİTLERİ
1a-) HALS UV
Güneşten gelen düşük dalga boylu güneş ışınlarına karşı sera örtüsünün polimer yapısını korur.
Sera örtüsünün kullanım ömrü, sera örtüsünün kalınlığı ile kullanılan UV'nin kalitesi ve kullanım oranına bağlı olarak değişir.
Kullanılan HALS UV'ler sera içerisinde kullanılan kimyasallara karşı dirençsiz olmakla beraber, yüksek direnç gösteren diğer UV türleri de üretimde kullanılabilmektdir.
1b-) THT UV TRIAZINE HALS TEKNOLOJİ (ANTİVİRÜS + KİMYASALLARA KARŞI DİRENÇ + UV)
Kullanılan THT UV, düşük dalga boylu güneş ışınlarına karşı polietilenin polimer zincirinin oksidasyonunu önleyerek bu ışınların zararlı etkilerden sera örtüsünü korur ve kullanım ömrünü uzatır.
UV katkısı plastiğin güneşin olumsuz etkilerine karşı koruduğu kadar istikrarlı bitki gelişimini sağlayan ışık dağılımını mükemmel bir dengeye kavuşturarak fotosentezi istikrarlı bir hale getirmektedir.
Anti Virüs (A.V) özelliği ile beyaz sineğin virüs hastalığı yaymasını engeller. Bunun yanında arının faliyetini kesinlikle olumsuz etkilemez.
Aynı zamanda ileri teknoloji ürünü olan THT- UV klasik Hals UV ler ile mukayese edilemeyecek kadar kimyasal dirence sahiptir.
Sera örtüsünün kullanım ömrü sera örtüsünün kalınlığı ve kullanılan UV'nin kalitesi ve kullanım oranına bağlı olarak değişir.
1c-) NIQ UV
Klasik UV ile üretilmiş sera örtüleri; kükürt, kükürt katkılı zirai ilaçlar, kükürt bazlı asitlere karşı dirençsizdirler. Dolayısıyla kükürt ve kükürt bazlı kimyasallara maruz kaldıklarında sera örtüsü süresinden önce kullanılamaz duruma gelmektedir. Anti-Kimyasal olarak da adlandırılan NIQ UV ile üretilmiş yeşil sera örtüleri kükürt kullanımına karşı son derece yüksek dirençlidirler.
Kükürt kullanımın yaygın olduğu gül, hıyar yetiştiriciliği gibi bitkisel üretimlerde NIQ UV ile üretilmiş yeşil sera örtüleri kullanılmalıdır.
Boya ile renklendirilen yeşil taklit sera örtülerinin aynı özelliklere sahip olmadığı bilinmelidir.
2-) IR (Kızılötesi Işın Bariyeri)
2a-) Termal Özelliği
Sera içinden radyasyon yoluyla ısının dışarıya kaçışını azaltır.
Özelliğinden dolayı sera içinde ortam ve toprak sıcaklığı IR kullanılmayan örtülere göre eşdeğer şartlarda havanın açık olduğu günlerde 2 ile 4° C daha yüksek olur.
Seranın gece daha yavaş soğumasını sağlayarak gece ve gündüz ısı farkını azaltır.
Don riskini azaltır, verim ve kalite artışı sağlar.
Bunun yanında seranın ısıtma maliyetinde önemli miktarda tasarruf sağlar.
2b-) Difüzyon Özelliği
- Kullanılan DİFÜZYON özelliği eklenmiş IR katkısı güneşten gelen kızıl ötesi ışınların sera içine daha etkili ve kırılarak girmesini sağlar.
- Güneşten gelen ışığın sera içerisine girerken kırılarak yayılması sayesinde bitkilerin birbirini gölgelemesi engellenir. Alt yapraklara kadar ışığın ulaşması sağlanmış olur.
- Kullanılan A.F. katkısı, su moleküllerinin yüzey gerilimini artırarak sera örtüsü iç yüzeyinde su damlacıklarının oluşumunu önler.
3-) EVA (Etilen Vinil Asetat) / EBA (Etilen Bütil Akrilat)
EVA / EBA katkısı sebebiyle sera örtüsünün elastikiyeti, yırtılma direnci darbe mukavemeti gibi mekanik özellikleri artırılmıştır.
Bu katkı maddesinin kullanılması ile sera örtüsünün farklı hava koşullarına, (şiddetli rüzgarlar, dolu gibi) mükemmel uyumu sağlanmış olmaktadır.
EVA / EBA katkısı aynı zamanda sera örtüsünün termik özelliği ve ışık geçirgenliğini arttırır.
4-) ANTI FOG
Böylece sera örtüsü iç yüzeyinde oluşan su damlacıklarının sebep olduğu mercek özelliğinden dolayı güneş yanığı ve su damlacığının bitkinin üzerine düşmesiyle oluşan mantar türü hastalıkları önler.
Faydasından kaynaklı ilaç tasarrufu, verim ve kalite artışı sağlanır.
A.F. katkısının faydalı ömrü; iklim şartları ve sera örtüsünün kullanımına bağlı olarak 12 -18 ay civarındadır.
5-) ANTI MIST
A.F kullanılan sera örtülerinde güneşin doğuşu esnasında meydana gelen sislenmeyi azaltır.
A.Mist katkısının faydalı ömrü sera örtüsünün kullanım şartlarına, seranın yapısına havalandırmasına bağlı olarak 3-8 ay civarıdır.
6-) ANTI DUST
Tozların sera örtüsüne yapışmasını engeller.
Güneş ışığının toza bağlı olarak azalması riskini ortadan kaldırır.
Işık yetersizliğinden kaynaklı verim kaybını ortadan kaldırır.
Seranın her zaman daha iyi ve verimli ışık almasını sağlar.